marți, 24 iulie 2012

Copii minunaţi

      Sunt copii frumoşi, chiar şi in zilele in care sunt foarte murdari.
      Mulţi dintre ei nu au deprinderile minime de igienă corporală. Nu i-a învăţat nimeni până acum.
      Unii sunt obligaţi de către părinţi să cerşească, aşa cum este cazul Anastasiei.

     Locuieşte într-o cocioabă, fără curent electric.
Este prezentă zi de zi în biserică şi a învăţat astfel toată slujba Sfintei Liturghii. Este impresionant pentru un copil de vârsta ei, care la început nu înţelegea nici un cuvânt din limba română. Este mereu zâmbitoare, deşi are o viaţă plină de chinuri. Am văzut-o pe mama ei bătând-o pentru că a refuzat să cerşească.
      Va împlini 7 ani peste câteva luni.
      În toamna anului trecut prin grija membrilor Asociaţiei "Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului "(AMD) s-au făcut demersurile necesare şi a fost înscrisă la grădiniţă. Mama ei însă a refuzat să o ducă acolo, deoarece avea nevoie de ea la cerşit.
       Mai sunt multe astfel de cazuri în oraş.
       Un alt caz este cel al familiilor cu mulţi copii ai căror părinţi nu au nici o sursă de venit decât alocaţiile acestora. Există familii cu 6 sau chiar 8 copii care trăiesc într-o stare de sărăcie cruntă. Sunt zile în care nu au nici măcar câte o felie de pâine pe masă. Este greu de imaginat viaţa lor, dacă nu ai avut o experienţă asemănătoare.
         În această categorie se diferenţiază două cazuri aparte.
         Primul este cel în care copiii sunt o povară pentru părinţi şi ei simt asta . 
         Există însă şi familii în care copiii sunt iubiţi şi învăţaţi să se mulţumească cu ceea ce au. Este  şi cazul unei mame care îşi creşte singură cei 8 copii cu vârste între 7 luni şi 17 ani, având ca sursă de venit doar alocaţiile lor. Tatăl apare odată la câteva luni, dar nu ca să le aducă ceva, ci ca să le ia.
        Sunt şase fete (Brenda, Izabella, Jennyfer, Jessyca, Sharon şi Kelly) şi doi băieţi (Brendon şi Brian). Când îi vezi curaţi şi îmbrăcaţi frumos, nu îţi vine să crezi că sunt multe zile în care nu mănâncă NIMIC! Şi totuşi acesta este cruntul adevăr!


      Hainele le primesc din donaţii, la fel şi hrana în 3 zile pe săptămână este asigurată prin grija AMD. Dar mai rămân 4 zile din săptămână în care uneori mama nu are ce să le pună pe masă .

        Copiii care sunt de vârstă şcolară frecventează cursurile fără a mânca ceva până vin acasă ( doar cornul şi laptele pe care-l primesc uneori la şcoală), însă nu a renunţat nici unul. Doresc să-şi depăşească condiţia socială în care s-au născut şi fac toate eforturile  în acest sens.

     Există şi familii în care datorită problemelor cotidiene  nu se acordă atenţia şi educaţia cuvenite copiilor, aceştia  ajungând să nască la rândul lor copii, la vârste foarte fragede  (13-14 ani). Acesta este şi cazul lui Ovidiu Menowin un băieţel superb care are 2 ani, iar mama lui în vârstă de16 ani  este  însărcinată din nou . ( Update: Între timp s-a născut şi frăţiorul Cristian) .                               Ovidiu şi mătuşa lui, Vivien Un caz special este cel al Lilianei şi Loredanei, două fetiţe foarte frumoase şi bine educate, care visează să aibă un domiciliu stabil, ca să nu mai trebuiască să se mute dintr-un loc în altul şi să plătească o chirie care este aproape egală cu salariul mamei.

      Pentru toţi aceşti copii şi alţii cu situaţii asemănătoare se doreşte înfiinţarea unui centru social în care asociaţia va desfăşura un program permanent prin care să prevină abandonul şcolar şi infracţionalitatea juvenilă, să-i ajute să-şi însuşească normele de igienă, să contribuie la dezvoltarea unui comportament social normal, în vederea unei bune integrări în societate, să le ofere o masă caldă zilnic şi chiar locuri de cazare în situaţiile extreme.
          Toţi aceşti copii merită un trai mai bun, dar pentru realizarea acestui obiectiv este mare nevoie de ajutorul tău. Orice sumă de bani va fi de un real folos.
           Donaţiile în lei se pot face în contul
           RO46CECESM0130RON0363930 ,
           respectiv cele in EURO în contul
           RO05CECESM01C1EUR0391292 - SWIFT CECEROBUXXX, 
           ambele deschise la CEC BANK SA SATU MARE,
           titularul conturilor fiind Asociaţia "Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului" Satu Mare, COD FISCAL: 27220342.        
         Persoane de contact:
         Pr. Tiberiu Vălean, telefon 0749 - 245274
         Marinela Gliga, telefon 0740 - 799622.
         Dacă doreşti să ne transmiţi un e-mail cu sugestii sau solicitare de informaţii suplimentare, te rugăm să foloseşti adresa: amd_satumare@yahoo.ro.
        Iti multumim!
         Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu