luni, 16 ianuarie 2017

Păcatul a devenit modă


- Părinte, ați spus cuiva că va fi război? Așa am auzit. Este adevărat?
- Eu nu spun nimic, iar lumea spune ce vrea. Chiar de-aș ști ceva, unde s-o spun?
- Părinte, ce lucru barbar este războiul!
- Dacă oamenii n-ar avea această... ”noblețe” a păcatului, n-am fi ajuns la acest lucru barbar. Mai barbar lucru este catastrofa morală. (...)
 - Părinte, spun unii: ” Oare numai astăzi păcătuiește lumea? În Roma, mai demult, ce era?...”
- La urma urmei în Roma erau închinători la idoli. Iar cele pe care le spune Apostolul Pavel (Romani 1, 24-32) erau pentru închinătorii la idoli ce se botezaseră, dar care aveau obișnuințe rele. Să nu luăm drept pildă rabatul fiecărei epoci. Astăzi păcatul l-au făcut modă. Vezi, neam ortodox și cum suntem. Cu cât mai mult ceilalți. Și lucrul rău este că oamenii de azi, când păcatul a devenit modă, dacă văd pe unul că nu urmează curentul epocii, adică să nu păcătuiască, să fie puțin evlavios, îl numesc întârziat, retrograd. Acești oameni consideră o jignire faptul de a nu păcătui, iar păcatul îl consideră progres. Iar aceasta este mai rău decât toate. Dacă oamenii de azi, care trăiesc în păcat, ar recunoaște cel puțin aceasta, Dumnezeu i-ar milui. Însă ei îndreptățesc cele nejustificabile și elogiază păcatul. 
   Aceasta este și cea mai mare hulă împotriva Duhului Sfânt: păcatul să îl considere progres și morala să o numească înapoiere. De aceea au mare răsplată, mare valoare cei ce se nevoiesc în lume și își păstrează viața curată.

Sf. Cuv. Paisie Aghioritul - Cuvinte duhovnicești, vol I - Cu durere și dragoste pentru omul contemporan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu