marți, 17 ianuarie 2023

Pacea începe la picioarele Crucii

                                                  


        Pacea este o temă atât de dominantă în viața Bisericii, încât Sfântul Serafim de Sarov spunea: „Dobândiți pacea (sufletului) și atunci o mie de oameni în jurul vostru se vor mântui. ”

        Pentru fiecare dintre noi, dobândirea păcii începe cu pocăința - cu acel moment când ni se schimbă felul de a gândi și ne decidem să urmăm calea care duce la însănătoșire. 

        Pacea nu este doar o idee, ci o forță dinamică de schimbare. La Sfânta Liturghie, când ne rugăm pentru „cele bune și de folos sufletelor noastre și pace lumii”, știm că este vorba despre un dar plin de har venit din ceruri; fiind pacea lui Hristos Domnul, e o pace care depășește mintea noastră, după cum ne învață Sfântul Apostol Pavel: „Şi pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să păzească inimile voastre şi cugetele voastre, întru Hristos Iisus.” ( Filipeni 4,7)

        Adevărata pace este cuprinsă în ofranda jertfelnică a vieții Mântuitorului răstignit pe Cruce. Pacea și jertfa se împletesc - între ele există o relație de interdependență. Sfintele slujbe bisericești ne umplu sufletele de pacea Domnului Dumnezeului nostru. Pacea poate intra în lume numai dacă se înrădăcinează mai întâi în sufletele oamenilor, însă ea cere jertfă. Transformarea universului, schimbarea lumii începe cu fiecare dintre noi.


Părintele TrifonDimineți cu Dumnezeu

365 îndrumări de folos duhovnicesc pentru fiecare zi din an
( 18 ianuarie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu