vineri, 10 iunie 2016

Harul Sfântului Duh este Lumină


Duhul Sfânt ne pune în gând cuvintele lui Hristos si lucrează în armonie cu El, călăuzindu-ne pasii, cu demnitate si bucurie, pe calea păcii.
Vorbind despre acest har prezent în lumea întreagă si în neamul nostru omenesc prin Dumnezeu-Omul, Evanghelia zice: ”Intru El era viata si viata era lumina oamenilor” si adaugă: ”Si lumina luminează in intuneric si intunericul nu a cuprins-o” (Ioan 1, 4-5). Adică harul Duhului Sfânt primit la Botez, in numele Tatălui si al Fiului si al Sfăntului Duh,  cu toate căderile, cu toate întunecimile noastre sufletesti, continuă să strălucească în inimă cu lumina sa vesnică.
Harul Sfântului Duh este Lumină. Toată Scriptura ne spune acest lucru. David, strămosul lui Dumnezeu-Omul, a spus: ”Făclie picioarelor mele este legea Ta si lumina cărărilor mele. ”(Psalmul 118, 105). Cu alte cuvinte, harul Sfântului Duh, pe care legea il descoperă sub forma poruncilor  dumnezeiesti, este luminătorul si lumina mea, si dacă n-ar exista acest har al Sfântului Duh, pe care cu frică mă silesc să-l câstig, lăudându-L de sapte ori pe zi pentru judecătile dreptătii Sale ( Psalmul 118, 164) cum aș fi putut găsi o singură licărire de lumină să-mi lumineze calea vietii intunecată de ura vrăjmasilor mei, printre greutătile care nu lipsesc demnitătii impărătesti?
De multe ori Dumnezeu a arătat, in prezenta multor martori, cum lucrează harul Sfântului Duh asupra oamenilor, pe care El îi luminase si învătase prin mărete semne. Aduceti-vă aminte de Moise, după intâlnirea cu Dumnezeu pe Sinai (Iesirea 34, 40). Oamenii nu-l puteau privi, pentru că fața îi strălucea de o lumină negrăită, fiind obligat să se arate poporului cu fața acoperită de un văl. 
Amintiti-vă schimbarea la față a Domnului pe Tabor: ”El S-a schimbat la față înaintea lor, iar vesmintele Sale se făcură albe ca lumina... Ucenicii infricosati au căzut cu fața la pământ.” După ce Moise si Ilie au apărut îmbrăcati în aceeasi lumină, un nor i-a acoperit ca să nu fie orbiti (Matei 17, 1-8). Iată cum harul Sfântului Duh apărea într-o lumină strălucitoare celor cărora Dumnezeu le arăta lucrarea Sa.

Sf. Serafim de Sarov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu