joi, 9 iunie 2016

Nu fi răzbunător!



Eu sunt blând și smerit cu inima... (Matei 11,29)

     Nu fi răzbunător, nu răsplăti cu rău pentru rău. De ajuns este răutatea aproapelui tău. Dacă vei întoarce rău pentru rău, îndoit va fi răul în lume. Dacă nu îi răsplătești cu rău pentru rău, el încă își mai poate stinge răutatea prin pocăință. Si asa, cu răbdare si cu iertare, tu vei împutina răul in lume.
     Nu fi răzbunător, nu răsplăti cu rău pentru rău, ci nădăjduieste în Domnul. El vede și îsi aduce aminte, iar la vremea cuvenită vei cunoaste si tu si va cunoaste si cel care ti-a făcut tie rău că Dumnezeu vede si tine minte toate. 
      Poate că te intrebi în sine: Ce am dobândit dacă nu am răsplătit cu rău pentru rău? Ai făcut lucrul cel mai intelept pe care puteai să-l faci în împrejurarea aceasta, ai lăsat lupta ta în seama Celui mai puternic decât tine, iar Cel puternic va lua pentru tine biruinta. Dacă intri în luptă ca un făcător de rele, ai putea fi doborât. Drept aceea, lasă lupta ta in seama Celui nebiruit si asteaptă cu răbdare. 
    Invată de la prunc. Dacă cineva îl loveste pe prunc atunci când sunt de față si părintii săi, pruncul nu va lovi si el, ci mai vârtos priveste la părintii săi si plânge. Pruncul stie că părintii il vor apăra. Cum de nu stii ceea ce stie un prunc? Părintele tău Cel ceresc e pururi lângă tine. Nu fi, dar, răzbunător. Nu răsplăti cu rău pentru rău, ci mai lesne caută spre Tatăl tău si plângi înaintea Lui. Nu spune: ”Răsplăti-voi cu rău!”, ci nădăjduieste în Domnul si El te va ajuta!

Sf. Nicolae Velimirovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu