miercuri, 4 ianuarie 2023

CARE NE SUNT PRIORITĂȚILE?

         


        Sfântul Apostol Pavel spunea în I Timotei 3,15 că Biserica este stâlp și temelie a adevărului, și că acestei Biserici i-au încredințat apostolii credința dată sfinților, odată pentru totdeauna ( Iuda 1,3), s-o păzească și s-o ocrotească. Astfel, slujbele bisericești - Liturghiile, rugăciunile și Sfintele Taine - au o importanță fundamentală pentru toți cei care-și trăiesc cu autenticitate credința în Iisus Hristos, Domnul nostru.    
        Așa cum afirma Sfântul Atanasie cel Mare: „Potrivit credinței apostolice transmise nouă de către Sfinții Părinți pe calea tradiției, predau și eu mai departe tradiția, fără a-i adăuga nimic de prisos din afara ei. Ce am învățat, aceea am scris, în consonanță cu Sfânta Scriptură”.

        Prin această Sfântă Tradiție, suntem uniți cu Hristos și-I slujim numai Lui. Orice altceva rămâne pe plan secund. Când Domnul ne previne: Nu puteți să slujiți și lui Dumnezeu și lui mamona, El se referă la lucrurile de natură materială (Matei 6,24 - mamona este termenul aramaic care-l denumește pe „zeul banului, al posesiunilor materiale”). Iisus ne cere să ne pronunțăm clar și limpede: pe cine slujim noi, pe Dumnezeu sau pe mamona? Iar modalitatea de a determina pe cine sau ce anume îndrăgim noi cel mai mult este aceea de a vedea încotro se îndreaptă loialitatea noastră. Atunci când suntem confruntați cu două opțiuni și trebuie să alegem între Dumnezeu și orice altceva - sau oricine altcineva - , ce alegem? Alegem să mergem la biserică în diminețile de duminică sau preferăm să dormim mai mult? Ne organizăm prioritățile în funcție de relația noastră cu Dumnezeu sau pe primul loc sunt evenimentele sportive, vacanțele, petrecerile în aer liber cu familia, distracțiile cu prietenii? Ne preocupă mai mult rugăciunea, lecturile biblice, ajutorul acordat celor nevoiași, sprijinul financiar oferit bisericii sau considerăm că plăcerile personale și câștigurile bănești sunt mai presus de orice altceva?


PĂRINTELE TRIFON, DIMINEȚI CU DUMNEZEU
365 îndrumări de folos pentru fiecare zi din an 
( 4 ianuarie)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu