vineri, 6 ianuarie 2023

Sfinții: prietenii și ocrotitorii noștri

    

        Potrivit Sfântului Simeon Noul Teolog, candelele de veghe așezate în fața icoanelor sfinților au rostul de a arăta că, fără lumină, adică fără Hristos, sfinții nu sunt nimic. Ei sunt plini de viață și frumusețe doar atunci când lumina lui Hristos strălucește prin ei. 
        Sfinții ne arată ce destin gloios putem avea întru Domnul. Prin pilda vieții lor, ei ne trasează calea prin care putem deveni părtași ai firii dumnezeiești (II Petru 1, 4). Sfinții, norul mărturisitorilor în  ceruri, participă la slujbele liturgice, preamărind Sfânta Treime împreună cu noi. În calitatea lor de prieteni ai noștri, ei, cei ce au câștigat lupta, mijlocesc pentru noi înaintea Tronului lui Dumnezeu, încurajându-ne cu exemplul și amintirea vieții lor să urmăm și noi lupta pe propria noastră cale spre Domnul. 
        Se spune că există două feluri de oameni: cei păcătoși, care se cred sfinți, și cei sfinți, care știu că sunt păcătoși. Sfinții sunt creștinii care au îngăduit luminii dumnezeiești să strălucească prin ei  - credincioșii ale căror vieți au fost preschimbate întru totul de puterea Duhului Sfânt.
        Noi cinstim sfinții, cerându-le să mijlocească pentru noi, dar Îl adorăm și-L preamărim pe Dumnezeul Treimic în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Zidurile bisericilor noastre sunt împodobite cu icoanele sfinților pentru a ne aminti că suntem înconjurați de un nor de mărturii - sfinții - și că Biserica Luptătoare aici, pe pământ, nu este despărțită de Biserica Triumfătoare din ceruri. Moartea nu ne poate despărți de sfinți, pentru că ei sunt vii în Hristos Domnul!
        Slăvit să fie Domnul nostru Iisus Hristos, Cel preamărit în sfinții Săi!


Părintele Trifon, Dimineți cu Dumnezeu
365 îndrumări de folos duhovnicesc pentru fiecare zi din an
( 6 ianuarie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu