sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Trezvia - paza inimii

 


        Cuviosul Efrem din Philotheou descria trezvia drept „toporul care face să se cutremure copacii mari, lovindu-le rădăcinile; iar atunci când e lovită rădăcina, ea nu va mai crește la loc.” În iconomia războiului nevăzut, a acorda atenție gândurilor este o strategie esențială, absolut necesară celor ce doresc să aibă la dispoziție arme mai puternice decât armele vrăjmașului. 
        Sfântul Paisie Aghioritul scria următoarele despre consecințele lipsei de trezvie: „Atunci când sufletul nostru, din nepăsare, nu va veghea asupra gândurilor, el se va umple de gânduri murdare și viclene. Rezultatul va fi că oamenii vor începe să aibă probleme de natură psihologică, care încet-încet se vor multiplica (...). Unii, deși se vor afla față în față cu o astfel de situație, nu-și vor da seama ce li se întâmplă și, ca atare, nu vor fi în stare să-i mărturisească smerit părintelui duhovnic căderea lor. În schimb vor porni în căutarea unei soluții lumești, solicitând opiniile unui medic psihiatru, care bineînțeles că le va prescrie medicamente... Singura soluție este să conștientizeze problema și să se mărturisească părintelui duhovnic, iar apoi să-i urmeze cu smerenie povețele.”
        Trezvia și Rugăciunea lui Iisus sunt arme care se completează una pe cealaltă, deoarece rugăciunea neîncetată merge mână-n mână cu trezvia și cu paza minții. O viață creștină fără trezvie este condamnată la un eșec total.

Părintele Trifon, Dimineți cu Dumnezeu

365 îndrumări de folos duhovnicesc pentru fiecare zi din an
( 8 ianuarie)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu