duminică, 15 mai 2016

Puterea rugăciunii

    
       
       
   Toate faptele bune făcute în numele lui Hristos ne oferă harul Sfântului Duh, dar mai mult decât toate rugăciunea, care este mereu la dispozitia voastră. 
   Tu ai avea, de pildă, dorința de a merge la biserică, dar ea este departe sau slujba s-a terminat; ai dorința de a face milostenie, dar nu-ți iese nici un sărac în cale sau n-ai bani; ai vrea să rămâi în feciorie, dar n-ai suficientă putere, din cauza constituției fizice sau a ispitelor vrăjmașului cărora nu le poate face față sărmana slăbiciune omenească; ai vrea să faci o altă faptă bună în numele lui Hristos, dar n-ai putere sau n-ai o ocazie potrivită. Numai rugăciunea nu este împiedicată de nimic: oricine și oricând are posibilitatea de a se ruga, bogatul și săracul, dregătorul și omul de rând, cel puternic și cel slab, sănătosul și bolnavul, dreptul și păcătosul.
   Putem vedea puterea rugăciunii, chiar a omului păcătos dar cu inimă sinceră, din următoarea pildă dată de Sfânta Tradiție:
     O mamă nenorocită își pierde unicul fiu, iar o mare păcătoasă, la cererea ei, văzând-o disperată, cuteză să strige către Dumnezeu: „Nu pentru mine, ticăloasa, ci pentru lacrimile acestei biete mame ce-și plânge copilul și care are credință tare în mila și atotputernicia Ta, înviază-l, Doamne!” Iar Domnul l-a înviat.
    Aceasta este, bucuria mea, puterea rugăciunii! Mai mult ca orice lucru, ea ne dăruiește harul Sfântului Duh și mai mult decât oricare alt mijloc, ea este la îndemâna tuturor. Fericiți vom fi dacă Dumnezeu ne va găsi priveghind și în plenitudinea darurilor Sfântului Său Duh. Atunci vom spera că-L vom întâmpina pe nori pe Domnul Hristos, venind îmbrăcat cu putere și cu slavă multă pentru a judeca viii și morții și pentru a răsplăti fiecăruia după faptele sale.

                                                                                              Sfântul Serafim de Sarov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu